PrzejdŸ do profilu na Facebooku

Sosy i półprodukty

Domowy sos pomidorowy

citrian pt., 2015-06-12 17:04

 Wszyscy z pewnością znacie takie potrawy jak spaghetti bolognese czy klopsiki w sosie pomidorowym. Większość jednak na pytanie "jak robisz sos pomidorowy" odpowiada "korzystam z gotowych" a w lepszym przypadku "na bazie przecieru pomidorowego". Nie ma w tym oczywiście nic złego, a w szczególności popieram tę drugą opcję, jednak, kiedy słońce w pełni a nasze rodzime pomidory zaczynają dawać wspaniałe, słodkie plony, to aż szkoda korzystać z półproduktów i nie spróbować chociaż raz wykonać takiego sosu samemu.

Dip serowo-paprykowy

citrian pt., 2015-05-22 15:36

Frytki, podobnie jak każda mała przekąska potrzebują doborowego towarzystwa. Jeśli znudził się Wam zwykły ketchup albo zwyczajnie szukacie czegoś innego, co doda waszym daniom kopa, to myślę, że ten przepis będzie idealny. Dip serowo-paprykowy nadaje się idealnie nie tylko do frytek, chipsów czy drożdżowych paluchów, ale także sprawi się idealnie jako dopełnienie dań z ryby czy mięs. Nie wymaga dużo pracy i nadaje delikatny mleczno-pikantny posmak gwarantujący zaciekawienie i uśmiech na twarzy każdego konsumenta.

 

 

Sos Beszamelowy

citrian czw., 2015-04-16 14:08

W XIX w. francuski szef kuchni Marie-Antoine Carême zdefiniował pięć podstawowych sosów bazowych, które pozwalają na stworzenie wszelkiego rodzaju wspaniałych wariacji wpasowujących się w różne dania. Jednym z nich jest bardzo popularny sos beszamelowy. Jest on obowiązkowym wykończeniem prawdziwej włoskiej lasagne oraz idealnym dodatkiem do zapiekania różnych warzyw. W tym wpisie przedstawię szybki i prosty sposób na jego wykonanie.

Potrzebujemy:

  • 50 g masÅ‚a
  • 40 g mÄ…ki
  • 200 ml mleka

Â