Frytki, podobnie jak każda mała przekąska potrzebują doborowego towarzystwa. Jeśli znudził się Wam zwykły ketchup albo zwyczajnie szukacie czegoś innego, co doda waszym daniom kopa, to myślę, że ten przepis będzie idealny. Dip serowo-paprykowy nadaje się idealnie nie tylko do frytek, chipsów czy drożdżowych paluchów, ale także sprawi się idealnie jako dopełnienie dań z ryby czy mięs. Nie wymaga dużo pracy i nadaje delikatny mleczno-pikantny posmak gwarantujący zaciekawienie i uśmiech na twarzy każdego konsumenta.
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Potrzebne będą:
1. Potarty wcześniej ser i mąkę wrzućcie do małego garnuszka a następnie zalejcie je mleczkiem skondensowanym i mlekiem. Wstawcie na mały ogień i stale mieszając zagotujcie całość.
2. Gdy dip zacznie gęstnieć, a ser się stopi, dodajcie sos tabasco, dokładnie wymieszajcie i przelejcie do miseczki. Sos należy podawać gorący, wraz ze stygnięciem będzie on tężeć. Aby go upłynnić wystarczy podgrzać go na małym ogniu.
Smakujcie i komentujcie!
Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos