W XIX w. francuski szef kuchni Marie-Antoine Carême zdefiniował pięć podstawowych sosów bazowych, które pozwalają na stworzenie wszelkiego rodzaju wspaniałych wariacji wpasowujących się w różne dania. Jednym z nich jest bardzo popularny sos beszamelowy. Jest on obowiązkowym wykończeniem prawdziwej włoskiej lasagne oraz idealnym dodatkiem do zapiekania różnych warzyw. W tym wpisie przedstawię szybki i prosty sposób na jego wykonanie.
Potrzebujemy:
Â
Z tej ilości składników powinno wyjść około 250 ml beszamelu, należy jednak zauważyć, że bardzo ważnym czynnikiem jest wilgotność mąki. Z tego powodu czasami należy dodać jej trochę więcej, a innym razem mniej. Wartość kaloryczna takiej porcji to 598 kcal.
Przygotowanie:
1. W małym garnku roztopić masło
2. Do roztopionego masła stopniowo dodawać mąkę stale mieszając. Należy to robić do momentu, kiedy uzyskamy gładką zasmażkę.
3. Następnie małymi porcjami dolewać mleka, dalej stale mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
Â
Tak przygotowany sos można modyfikować na wiele sposobów, ja jednak podam dwa klasyczne :
Komentujcie, próbujcie i smakujcie!
Życzę udanych eksperymentów z zastosowaniem tego sosu i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos
Â