Wszyscy z pewnością znacie takie potrawy jak spaghetti bolognese czy klopsiki w sosie pomidorowym. Większość jednak na pytanie "jak robisz sos pomidorowy" odpowiada "korzystam z gotowych" a w lepszym przypadku "na bazie przecieru pomidorowego". Nie ma w tym oczywiście nic złego, a w szczególności popieram tę drugą opcję, jednak, kiedy słońce w pełni a nasze rodzime pomidory zaczynają dawać wspaniałe, słodkie plony, to aż szkoda korzystać z półproduktów i nie spróbować chociaż raz wykonać takiego sosu samemu. Dziś przedstawię Wam prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego sosu, który z pewnością da Wam sporo satysfakcji a przy okazji sprawdzi się doskonale we wszelkiego rodzaju potrawach. Zaczynajmy!
Â
Â
Â
Â
Składniki:
Przygotowanie:
1.Cebulę posiekajcie na drobną kosteczkę, a czosnek obierzcie i pokrójcie na plasterki. Natępnie do garnka wlejcie odrobinę oleju, wstawcie na niewielki ogień, a gdy się już podgrzeje wrzućcie cebulkę i smażcie póki się nie zeszkli. W międzyczasie pokrójcie na duże kawałki (nie trzeba ich obierać). Kiedy cebula się zeszkli dodajcie do niej pokrojony wcześniej czosnek i smażcie jeszcze około 10 sekund stale mieszając, do momentu, kiedy czosnek zacznie łapać złocisty kolor.
2.Następnie dodajcie do garnka pokrojone wcześniej pomidory, bazylię i pozostałe przyprawy. Smażcie wszystko do momentu rozpadnięcia się pomidorów.
3. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać zalejcie je wodą (do takiego poziomu żeby woda przykryła pomidory). Ustawcie palnik na maksymalny poziom i odparujcie 3/4 wody mieszając całość raz na 10 minut.
4. Kiedy woda odparuje, a pomidory będą już całkiem rozgotowane zmniejszcie moc palnika do minimum i dodajcie do całości łyżeczkę cukru oraz przecier pomidorowy. Następnie wymieszajcie wszystko i gotujcie tak przez 5 minut. Teraz jest dobry moment żeby sos doprawić według gustu.
 5.  Gotowy sos zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować w celu otrzymania gładkiej tekstury (krok ten można pominąć, jeśli sos będzie stosowany do makaronów). Zalecam blendować po przykryciu garnka szmatką (jak na zdjęciu), ponieważ można łatwo ochlapać nie tylko siebie, ale też połowę kuchni.
Gotowy sos polecam zarówno na ciepło jak i na zimno ( np. do kanapek). Można go też przelać do słoika i trzymać w celu wykorzystania później. Tak przygotowany sos pomidorowy może być przechowywany w lodówce około 2 tygodnie.
Smakujcie i komentujcie!
Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos