PrzejdŸ do profilu na Facebooku

Niesamowite paluchy z polenty

citrian pt., 2015-05-22 15:42

Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem, żeby spróbować swoich sił z włoskim klasykiem. Polenta, bo o niej właśnie mowa, to poczciwy element w kuchni Italian. Jest tam wykorzystywana mniej więcej na takiej samej zasadzie jak nasze ziemniaki, czyli stanowi przede wszystkim dodatek do dań. Ten kukurydziany przysmak nadaje się także idealnie jako przekąska i w ten właśnie sposób postanowiłem ją Wam zaprezentować. Mimo moich wcześniejszych obaw nie ma w tym nic trudnego także łyżki w dłoń i do dzieła!

 

 

 

 

 

 

Potrzebne będą:

  • Woda (1L)
  • Kaszka Kukurydziana (230g)
  • Sól (1 Å‚yżka)
  • MasÅ‚o (50g)
  • Potarty ser gouda (200g)
  • Olej do smażenia
  • Bazylia (2 Å‚yżki)

Porcja dla 4-5 osób.

Sposób przygotowania:

1. Zagotujcie wodę w garnku. Dorzućcie do niej sól oraz stale mieszając (drewnianą łyżką lub z pomocą rózgi) wsypcie do wrzątku stopniowo kaszkę kukurydzianą. Teraz jest także dobry moment żeby dodać do całości 2 łyżki bazylii. 

2. Gotujcie całość mieszając cały czas przez 15 minut. Kaszka będzie gęsta i może się łatwo przypalić dla tego regularne mieszanie na tym etapie jest dość istotne, jeśli lubicie swoje garnki ;).

3. Kiedy kaszka się ugotuje wyłączcie palnik, a następnie do garnka wrzućcie masło, potarty wcześniej ser i wszystko dokładnie mieszajcie do momentu, kiedy ser i masło roztopią się i połączą w jedną całość.

4. Blaszkę do pieczenia lub inny dowolny prostokątny pojemnik wyłóżcie papierem do pieczenia a następnie przygotowaną masę rozłóżcie równomiernie około 4-5 centymetrową warstwą (ja zrobiłem cieńszą i okazało się to błędem, ponieważ cienkie kawałki sprawiały problemy podczas smażenia). Tak przygotowaną masę wystudźcie i kiedy już nie będzie gorąca wstawcie do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut. Dzięki temu całość zesztywnieje i będzie można ją ładnie kroić.

5. Gdy masa zwiąże przełóżcie ją na deskę i pokrójcie na słupki o wymiarach około 2 cm szerokości x 6 cm długości. Masę pociętą w takie paliki smażcie z każdej strony na patelni z odrobiną tłuszczu, tak by powierzchniowa warstwa przyrumieniła się. Można sobie to ułatwić nadziewając gotowe słupki na patyczki do szaszłyków, dzięki czemu będzie można je sprawniej obracać. Bardzo dobrym pomysłem jest także przygotowanie ich na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.

 Proponuję podanie ich z dipem serowo-paprykowym, a przepis na jego przygotowanie możecie znaleźć tutaj.

Smakujcie i komentujcie!

Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.

Robert Trzos

Kategoria: