PrzejdŸ do profilu na Facebooku

Grzanki chlebowe

citrian pt., 2015-08-21 21:03

Dobre przekąski to połowa sukcesu na domowej imprezie. Jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś innym niż standardowe chipsy i paluszki to mam coś właśnie dla Ciebie! Domowej roboty grzanki wykonywane z chleba są nie tylko idealne do wszelkiego rodzaju zup, ale, odpowiednio doprawione, sprawdzą się doskonale, jako imprezowa przekąska oraz pomogą Ci na wykorzystanie resztek suchego pieczywa w nowy, ciekawy sposób! Do dzieła!

 

 

 

 

Składniki:

  • OkoÅ‚o 2-dniowe pieczywo (najlepiej krojone)
  • Oliwa z oliwek
  • Ulubione przyprawy ( w moim przypadku sÅ‚odka papryka i czosnek)

Przygotowanie:

1. Pokrój pieczywo na kosteczkę i wrzuć je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

 

2. Rozgrzej piekarnik do 140˚C. Pokrojone pieczywo oblej odrobiną oliwy z oliwek, obsyp je dokładnie ulubionymi przyprawami a następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane pieczywo wstaw do rozgrzanego piekarnika i mieszając co 10 minut piecz przez 30-40 minut do momentu aż grzanki się przyrumienią.  

3. Gotowe grzanki przełóż do papierowej torby. Tak przygotowane można przechowywać nawet 2 miesiące! 

Smakujcie, bawcie siÄ™ smakami i komentujcie!

Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.

Robert Trzos

Kategoria: