Jedną z moich największych zmór, w czasach mojego dzieciństwa, były surówki. Z czasem ta tendencja zaczęła się zmieniać i obecnie uważam, że dobra surówka jest doskonałym podkreśleniem pysznego obiadu. Należy zauważyć, że ten dodatek nie tylko potrafi wzbogacić smak obiadu, ale także jest idealną metodą na wprowadzenie witamin do codziennej diety. Dziś chciałbym przedstawić Ci prosty przepis na bardzo szybką w przygotowaniu surówkę z kapustą i jabłkiem. Ten pyszny akcent do tradycyjnego obiadu lub na rodzinnej imprezie będzie twoją przysłowiową kropką nad "i" pośród pozostałych smakowitości. To do dzieła!
Składniki:
(Porcja na około 10 osób)
Przygotowanie:
1. Najpierw kapustę poszatkuj (można zrobić to przy pomocy robota kuchennego czy mandoliny). Następnie wrzucić ją do miski. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do kapusty.
2. Jabłka obierz, wykrój ogryzek i pokrój w małe słupki. Najłatwiej to osiągnąć krojąc jabłko w tzw. ćwiartki, krojąc je następnie na pół, każdą połówkę wzdłuż przekrajając na 3 części a następnie w poprzek na słupki. Tak przygotowane jabłka dodaj do miski z warzywami.
3. W osobnej miseczce wymieszaj dokładnie śmietanę, majonez i ocet. Sos dopraw pieprzem, solą oraz ostrą papryką wedle smaku (jeśli przygotowujesz surówkę wcześniej musisz pamiętać, że w lodówce smaki się przegryzą i po około godzinie przyprawy będą bardziej wyczuwalne niż zaraz po doprawieniu). Tak przygotowany sos dodaj do miski z warzywami i jabłkami a następnie dokładnie wymieszaj (sosu powinna być taka ilość, aby oblepić danie jednak zawartość miski nie powinna w nim pływać). Najłatwiej wymieszać wszystko nakładając na wierzch miski np. głęboki talerz i potrząsając całością jak shakerem.
Żeby surówka była jeszcze smaczniejsza polecam po wszystkim zafoliować miskę i wstawić ją do lodówki na przynajmniej godzinę żeby wszystkie smaki się przegryzły. Do przybrania idealnie nadają się płatki chili.
Smakujcie, bawcie się smakami i komentujcie!
Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos