PrzejdŸ do profilu na Facebooku

Puszyste i domowe lody waniliowe!

citrian sob., 2015-08-22 14:31

Lody to jeden z wielu tematów tabu w kuchni. Wiele osób uważa, że niemożliwe jest, aby metodami domowymi otrzymać pyszne, puszyste lody, które walorami smakowymi nie będą ustępować tym kupnym w najlepszych cukierniach. Przez bardzo długi czas, po wykonaniu moich pierwszych domowych lodów, sam byłem zwolennikiem takiej teorii. Całkiem niedawno natknąłem się na przepis mojego ulubionego kucharza, Jamiego Olivera, który zasugerował zastosowanie robota kuchennego do napowietrzenia masy lodowej. Przepis na lody co prawda zmodyfikowałem, lecz największą różnicę zrobił faktycznie wcześniej wspomniany trik z robotem kuchennym. Jeśli podobnie jak ja uwielbiasz dobre lody i chciałbyś nauczyć się wykonywać je w warunkach domowych to dziś z niekłamaną przyjemnością i satysfakcją postaram się nauczyć Ciebie tej wcale nie trudnej i dającej znakomite efekty sztuki.

Zapewnij sobie i swoim bliskim odrobinę orzeźwienia w upalne dni. Do dzieła, czas na Pleasurecook!

Składniki (porcja na 6 dużych gałek):

  • Mleko 3,5% (250ml)
  • Åšmietanka 30% (250ml)
  • Cukier wanilinowy (1 saszetka)
  • Żółtka jaj (z 5 dużych jajek)
  • Cukier (200g)

Opcjonalnie:

  • Czekolada gorzka (1/3 tabliczki)
  • 10 ml mleka
  • 2 Å‚yżki gorzkiego kakao

 Czas przygotowania około 30 minut + 12 godzin oczekiwania. 

 

Przygotowanie:

1. Mleko z cukrem wanilinowym umieść w garnku, wymieszaj, a bezpośrednio przed zagotowaniem mleka zdejmij z gazu.

 

2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj dokładnie z cukrem (zalecam 200 gram, ale możesz dać nawet 250 jeśli chcesz, żeby lody były słodsze).

  

3. Tak przygotowany kogel-mogel dodaj do gorącego mleka i z pomocą trzepaczki balonowej dokładnie mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści (pamiętaj ściągnąć mleko z ognia nim dodasz żółtka). Teraz dodaj śmietankę i całość dokładnie wymieszaj,

 

4. Gotową masę lodową przestudź a następnie przelej do pojemnika, przykryj wieczkiem lub plastikową folią i umieść w zamrażalniku. Nie wyciągaj lodów do momentu, aż całkowicie zamarzną (u mnie trwało to aż 10 godzin, ale jest to zależne od temperatury panującej w zamrażalniku, wybaczcie nieostre zdjęcie).

  

5. Zamrożone lody wyciągnij z zamrażalnika na około 5 minut a następnie przełóż je do malaksera i zblenduj na puszystą masę (najlepiej robić to porcjami). Musisz działać szybko, aby lody się nie rozmroziły! Napowietrzone tym sposobem lody umieść ponownie w pojemniku i włóż ponownie na około 2 godziny w zamrażalniku.

 

Tak przygotowane lody są już gotowe do spożycia, jednak jest to także doskonały moment, aby nadać im ciekawą teksturę czy nawet inny smak. Ja postanowiłem zrównoważyć ich słodkość gorzką masą czekoladową. Wskazówki jak przygotować taką masę (polewę) nad kąpielą wodną możesz znaleźć w tym przepisie! Polecam dodać mniej mleka niż podane w recepturze, (czyli około 10 ml), aby uzyskać bardziej gęstą masę czekoladową, oraz dodać do niej 2 łyżki gorzkiego kakao. Dzięki temu po wmieszaniu jej w lody uzyskamy pyszne czekoladowe kawałki. Masę dokładnie wystudź, a następnie wlej ją na powierzchnię lodów i dokładnie wymieszaj całość. Uzyskasz dzięki temu doskonały balans smaków i kontrast dla słodkości lodów waniliowych.  

Lody nakładaj zanurzając łyżkę do lodów w ciepłej wodzie przed formowaniem każdej gałki.

Smakujcie, bawcie siÄ™ smakami i komentujcie!

Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.

Robert Trzos

 

 

Kategoria: