Stawiając pierwsze kroki w kuchni, z czasem można zauważyć, że doświadczenie rośnie wraz z osiąganiem określonych etapów. Przygotowywanie potraw, które można uznać za flagowe dla poszczególnych stopni trudności, znacznie zwiększa pewność siebie i komfort gotowania. Zdecydowanie jednym z takich etapów jest przygotowanie własnej pizzy. Mimo, że jest to tak popularny fast food, to niewiele osób przygotowuje go samodzielnie. Jest to bardzo proste, stosunkowo szybkie danie, a ciasto stanowi genialną bazę pod różne eksperymenty kulinarne i inne dania, takie jak przepyszne, włoskie calzone. Jeśli więc nie czujesz się zbyt pewnie w kuchni to zafunduj sobie taką formę psychoterapii, a gwarantuję, że nie wyjdziesz ze zdumienia, jak wiele potrafisz oraz jak dużą radość odczujesz! Czas przygotowania: około 1-1,5h.
Składniki:
Ciasto:
Pozostałe
Propozycje składników, można zastąpić dowolnymi, innymi ulubionymi.
Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 4 pizz w rozmiarze około 26 cm każda (200 g ciasta). Zdjęcia były robione w momencie przygotowywania dania z podwójnej porcji.
1. Drożdże włóżcie do miseczki, dodajcie do nich łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, a następnie zalejcie odrobiną ciepłej wody. Następnie wymieszajcie wszystko dokładnie i tak przygotowany zaczyn odstawcie w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”, czyli zaczęły zwiększać swoją objętość. Do szklanki wsypcie łyżeczkę soli, zalejcie ją odrobiną ciepłej wody i wymieszajcie dokładnie tak, aby powstała solanka.
2. Do miski wrzućcie mąkę (nie trzeba jej przesiewać), a następnie dolejcie do niej oliwę lub olej i wsypcie resztę cukru. Kiedy zaczyn z drożdży „ruszy” wlejcie go do miski i zacznijcie wyrabiać ciasto (najlepiej za pomocą ręki). Kiedy będzie ono już częściowo zagniecione można dodać przygotowany wcześniej roztwór soli. Następnie należy w dalszym ciągu wyrabiać ciasto dolewając po odrobinie wody do momentu aż zacznie się ono odklejać od palców. Na tym etapie nie należy się spieszyć, ponieważ ilość wody potrafi być bardzo różna w zależności od czynników takich jak wilgotność mąki czy nawet temperatura w pomieszczeniu. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od palców należy wyłożyć je na blat i wyrabiać jeszcze przez 5-10 minut tak, aby je odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu będzie ono znacznie lepsze. W efekcie otrzymamy kuleczkę podobną do tej na zdjęciu poniżej.
3. Gotowe ciasto porcjujemy na kuleczki po około 200 gram każda, układamy koło siebie w odstępach tak jak na zdjęciu poniżej, przesmarowujemy każdą z nich oliwą lub olejem, aby nie tworzyła się twarda skorupa. Następnie przykrywamy je czystą bawełnianą ściereczką (lub, w studenckich warunkach ręcznikiem papierowym) i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto urośnie. Będzie ono gotowe, kiedy boki poszczególnych kuleczek złączą się ze sobą, może to zająć 30 min-1h.
4. Czas, który zajmuje rośnięcie ciasta można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania składników na pizzę i sosu pomidorowego, który jest niezbędny dla dobrej pizzy. W tym celu do miseczki włóżcie cały słoiczek koncentratu, dodajcie do niego łyżkę bazylii, szczyptę soli, pieprzu i odrobinę chili do zaostrzenia smaku. Następnie całą mieszankę rozcieńczcie za pomocą około 20 ml soku pomidorowego tak, aby otrzymać gęsty sos podkładowy.
5. Gdy ciasto wyrośnie weźcie jedną kuleczkę, stolnicę lub blat podsypcie odrobiną mąki kukurydzianej i wyrabiajcie jak na zdjęciach poniżej do uzyskania placka o średnicy około 26 cm. Poniżej opiszę etapy wyrabiania ciasta:
5.1. Wyrośnięte ciasto ułóżcie na podsypanym blacie/stolnicy. Bardzo istotną sprawą jest ułożenie ciasta do wyrabiania „do góry nogami” w odniesieniu do pozycji, w której wyrastało. Następnie zagniećcie je rękoma w formę wysokiego koła (jak na zdjęciu poniżej)
5.2. Następnie w tak przygotowanym cieście tworzymy palcami ranty (jak na zdjęciu).
5.3. Kolejnym etapem jest rozciąganie ciasta w formę owalnej pizzy. Robimy to przytrzymując ciasto jedną ręką poniżej linii stworzonego wcześniej rantu a drugą rozciągając je w prawo, czynność tę powtarzamy, obracając, co chwila ciasto, do momentu otrzymania około 26-centymetrowego placka. Gotową pizzę najlepiej przełożyć przed nakładaniem składników na podsypaną mąką kukurydzianą deseczkę, z której łatwo będzie ją zsunąć do piekarnika, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne.
6. Na przygotowany placek nałożyć i rozsmarować łyżkę wcześniej przygotowanego sosu podkładowego i ulubione składniki a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na około 10-15 minut. Przed włożeniem ciasta do pizzy ranty można nasmarować oliwą z oliwek, dzięki czemu będą bardziej chrupiące i rumiane. Najlepszy do pieczenia, jeśli nie mamy do dyspozycji pieca kaflowego, będzie specjalny kamień do pizzy jednak równie dobrze można ją piec na zwykłej blaszce lub specjalnej formie do pizzy ustawiając blachę na najniższy poziom piekarnika. Po 5 pierwszych minutach pieczenia, co około 2-3 minuty należy sprawdzać stopień przypieczenia spodu. Jeśli zdążył się już przypiec, ale pizza dalej nie jest gotowa to można ją przełożyć na kratkę, aby go nie spalić.
Upieczoną pizzę polecam zaraz po tym posypać odrobiną oregano. Nada jej to niesamowitego aromatu. Mam szczerą nadzieję, że Wasze pizze wyjdą wyśmienite i sprawią Wam wiele radości. Jednocześnie pragnę serdecznie podziękować Tymonowi za wszystkie bardzo przydatne wskazówki odnośnie przygotowywania tej potrawy i Krzysztofowi za pomoc w robieniu zdjęć.
Smakujcie i komentujcie!
Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos