Na wstępie chciałbym przeprosić za różne rozmiary zdjęć. Jest to spowodowane nieoczekiwaną usterką aparatu wynikłą w trakcie robienia sesji. Każdego z nas spotykają czasem sytuacje, w których nagle dowiadujemy się, że następnego dnia będziemy mieli gości i wypadałoby przygotować jakieś ciasto do kawy. Nie mam w zwyczaju kupowania ciast a czasem zwyczajnie te pieczone nie jest tym, czego szukam. Serniki to klasyka, jeśli chodzi o desery. Zarówno te na ciepło jak i zimno mają sporą rzeszę oddanych fanów i co najważniejsze wcale nie są ciężkie w przygotowaniu. Dziś przedstawię Ci przepis na 3-warstwowy sernik „Kleks na zimno”, który idealnie sprawdzi się na wizytę gości i stanowi doskonały dodatek do kawy. Do dzieła!
Potrzebujesz:
1. Blachę tortownicę od spodu zabezpiecz plastikową folią spożywczą i przygotuj na nią miejsce w lodówce. Do robota kuchennego włóż biszkopty a następnie rozdrobnij je.
2. W międzyczasie na bardzo małym ogniu musisz roztopić masło w garnku. Kiedy będzie ono płynne włóż do miseczki wcześniej zmielone biszkopty, wlej masło i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną masą biszkoptową wyłóż dokładnie spód tortownicy i wsadź do lodówki na 15-20 minut.
3. W szklance chłodnej, przegotowanej wody (250ml) rozpuść żelatynę, następnie tą masę przełóż do garnka, zalej dwoma szklankami wody i zagotuj całość tak by żelatyna dokładnie się rozpuściła. Wegetarianie spokojnie mogą zastąpić żelatynę z pomocą roślinnego agaru spożywczego. Później odstaw garnek do wystudzenia.
4. Odlej 3/4 szklanki soku przecierowego, a resztę zagotuj w garnku. W odlanym wcześniej soku rozpuść 3 saszetki budyniu śmietankowego a gdy pozostały sok się zagotuje wlej przygotowaną zawiesinę do garnka, zmniejsz ogień i gotuj aż masa stężeje. Tak przygotowaną masę odstaw do przestudzenia a następnie wyłóż ją w tortownicy, którą po tym wstaw do lodówki na 15-20 minut.
5. W sporej misce umieść twaróg, dodaj do niego cukier puder i, najlepiej z pomocą rózgi lub miksera, dokładnie wymieszaj.
6. Następnie wlej do całości wcześniej wystudzoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj. Masa powinna być płynna. Następnie wyciągnij tortownicę z lodówki i po łyżeczce wlej ostatnią warstwę ciasta na wierzch i ostrożnie uważając żeby niczego nie rozlać umieść całość w lodówce i zostaw na 3-4 godziny (rekomenduję zostawić na całą noc) do stężenia ostatniej masy.
4. Przed otworzeniem tortownicy obkrój krawędź ciasta wzdłuż krawędzi tortownicy tak, aby upewnić się, że nie przywarło do blachy. Ciasto można przyozdobić za pomocą kakao w proszku i różnymi owocami. Smacznego!
Smakujcie, bawcie się smakami i komentujcie!
Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos