Warto czasami wprowadzać do swojego menu nowości. Dzięki odrobinie starań i zaangażowania możemy za niewielkie pieniądze wybrać się w podróż dookoła świata smakując niesamowitych potraw z różnych jego regionów. Dziś chciałbym zachęcić Was do spakowania walizek i zasmakowania w tradycji romantycznej Francji. Dajcie się ponieść wyobraźni, przespacerujcie zapierającymi dech w piersi uliczkami w rejonie Prowansji, aby skończyć ostatecznie na romantycznej kolacji we dwoje pod majestatyczną wieżą Eiffla. Zapytacie jak? Receptą na te wszystkie cuda będzie wykonanie prostej, taniej i wyśmienitej zupy cebulowej. Ten francuski klasyk pomoże Wam rozkochać w sobie ukochaną i z pewnością zaskoczy niesamowitym smakiem. Do dzieła!
Â
Â
Â
Â
 Potrzebne będą (6 porcji):
1. Cebulę pokrójcie w tzw. pióra lub półksiężyce a czosnek posiekajcie na plasterki. Następnie masło na małym ogniu rozpuśćcie w rondelku, a gdy już cię to stanie dodajcie wcześniej przygotowane czosnek i cebulę. Posólcie i duście całość mieszając co 1-2 minuty do momentu aż całkowicie zmięknie i zmniejszy swoją objętość (około 10 minut).
2. Gotowe warzywa zalejcie 250-cioma mililitrami (1 szklanką) białego, półwytrawnego wina a następnie odparujcie je stale mieszając. Odparowujcie tak długo, aż po przemieszaniu łyżką będzie widoczne dno garnka.
3. Po odparowaniu wina do garnka wlejcie przygotowany wcześniej bulion drobiowy lub drobiowo-wołowy (może być z kostek, jednak nie będzie to na pewno tak dobre jak z domowego rosołku). Całość zagotujcie i przelejcie do miseczek z odrobiną (około 10g) startego sera. Do całości doskonale pasują także grzanki z bagietki ugrillowane i przesmarowane masłem czosnkowym.
Smakujcie i komentujcie!
Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos