Przejd do profilu na Facebooku

Ciasto Czarna Węgierka

citrian czw., 2015-08-06 16:25

Na świecie jest bardzo wiele używek i jeszcze więcej ludzi od nich uzależnionych. Zdecydowana większość z nich jest zjawiskiem negatywnym, jednak gdyby się dobrze zastanowić nie wszystkie z nich są złe.  Jedną z rzeczy, od których uzależniona jest zdecydowana większość społeczeństwa i o dziwo nie ma w tym nic złego jest czekolada. Zwana przez wielu niepodzielną królową słodkości jest bogata w tryptofan, który ludzki organizm przekształca w serotoninę. Substancja ta jest doskonałym lekiem na depresję, reguluje apetyt a nawet wspomaga libido! Ten uwielbiany przez pokolenia słodycz możemy uświadczyć w wielu różnych formach od czystej czekolady, przez ciasta, po wytrawne sosy do mięs. Dziś chciałbym zabrać Cię na kulinarną przygodę, której efekt z pewnością poprawi humor Tobie jak i Twoim znajomym oraz bliskim. Ciasto „Czarna Węgierka” to prosty w przygotowaniu i świetny dodatek do kawy ze znajomymi oraz doskonały deser. Sprawdzi się też świetnie, jako ciasto okazjonalne, np. urodzinowe. Z tego miejsca chciałbym złożyć najserdeczniejsze życzenia poznanej na tegorocznym festiwalu Woodstock Agacie Kunigowskiej, która całkiem niedawno obchodziła swoje 21 urodziny. Ten przepis dedykuję właśnie Tobie. Chcesz poznać doskonały smak fuzji wykwintnej czekolady z kwaskowatą śliwką? W takim razie do dzieła, czas na Pleasurecook! 

Potrzebujesz:

  • Mąka [tortowa typ 450] (1,5 szklanki)
  • Cukier (1,5 szklanki)
  • Nutella (3 łyżki)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Masło (250g)
  • Czekolada gorzka (200g)
  • Proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
  • Kakao (3 łyżki)
  • Woda (60ml)
  • Powidła śliwkowe (280g)
  • Mleko (około 100ml)
  • Szczypta soli

 Porcja na tortownicę o średnicy 26 cm. 

Przygotowanie:

1. Do małego garnka włóż cukier, masło, 1 łyżkę nutelli, kakao a następnie dodaj 60 ml wody i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy masło się rozpuści. Nie zagotowuj jednak całości, cukier powinien rozpuścić się tylko częściowo. Odstaw masę do wystygnięcia.

 

2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli a następnie ubij je na sztywno za pomocą miksera.

 

3. Do miski z żółtkami dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę z punktu pierwszego. Dokładnie wymieszaj całość, po czym dodaj jeszcze białka i 2 łyżki nutelli a następnie dokładnie wymieszaj całość na jednolitą masę (możesz to zrobić mikserem).

 

4. Tortownicę (o średnicy 26cm) wysmaruj od środka masłem i wysyp bułką tartą lub mąką (ja osobiście preferuję bułkę tartą, ponieważ po mące ciasto czasem przykleja się do formy). Do tak przygotowanej blachy wlej wcześniej przygotowane ciasto i piecz w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez 45-60 minut sprawdzając pod koniec drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest wilgotne.

 

5. Kiedy upieczone ciasto przestygnie wyciągnij je z blachy a następnie ostrożnie przekrój je w poprzek. Górną część ściągnij wkładając pomiędzy warstwy duży talerz. Spód ciasta wysmaruj dokładnie hojną warstwą powideł śliwkowych (cały słoik), a następnie z powrotem połóż nań górną część zsuwając ją delikatnie z talerza.

 

6. Nad kąpielą wodną roztop w miseczce czekoladę z dodatkiem około 100 ml mleka tak, aby otrzymać dość gęstą polewę czekoladową. Jeśli chcesz otrzymać bardziej gorzki smak lub zwyczajnie wlało Ci się więcej mleka i polewa jest zbyt rzadka to dodaj kilka łyżeczek kakao do uzyskania oczekiwanego smaku i konsystencji. Polewa powinna dawać się łatwo rozprowadzać jednak nie może spływać z ciasta.

 

7. Tak przygotowaną polewę dokładnie rozsmaruj po wierzchu i brzegach ciasta. Bardzo pomocna w tym zadaniu jest tępa strona noża do chleba. Gdy już to zrobisz wstaw ciasto do lodówki by czekolada stężała, a następnie możesz je udekorować. Ja do dekoracji wykorzystałem wiórki z gorzkiej i karmelowej czekolady jednak idealnie sprawdzą się też różne owoce takie jak np. truskawki. Uczciwie muszę przyznać, że ciasto staje się dużo smaczniejsze, jeśli przez kilka godzin przed podaniem postoi w lodówce. Pozwala to na przegryzienie się smaków i wzmocnienie wrażenia "czekoladowości", której smak lekko kwaskowatych śliwek idealnie przełamuje. Powidła w przepisie można spróbować zastąpić konfiturą z cytryn lub kremem lemon curd. Da to nam niesamowicie orzeźwiające ciasto na upalne, letnie dni, do którego idealnym dodatkiem będzie lodowata lemoniada.  

 

Smakujcie, bawcie się smakami i komentujcie!

Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.

Robert Trzos

 

Kategoria: