Dobre przekąski to połowa sukcesu na domowej imprezie. Jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś innym niż standardowe chipsy i paluszki to mam coś właśnie dla Ciebie! Domowej roboty grzanki wykonywane z chleba są nie tylko idealne do wszelkiego rodzaju zup, ale, odpowiednio doprawione, sprawdzą się doskonale, jako imprezowa przekąska oraz pomogą Ci na wykorzystanie resztek suchego pieczywa w nowy, ciekawy sposób! Do dzieła!
Składniki:
Przygotowanie:
1. Pokrój pieczywo na kosteczkę i wrzuć je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
2. Rozgrzej piekarnik do 140˚C. Pokrojone pieczywo oblej odrobiną oliwy z oliwek, obsyp je dokładnie ulubionymi przyprawami a następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane pieczywo wstaw do rozgrzanego piekarnika i mieszając co 10 minut piecz przez 30-40 minut do momentu aż grzanki się przyrumienią.
3. Gotowe grzanki przełóż do papierowej torby. Tak przygotowane można przechowywać nawet 2 miesiące!
Smakujcie, bawcie się smakami i komentujcie!
Życzę udanych eksperymentów i zapraszam do lektury pozostałych przepisów.
Robert Trzos